27 April, 2009

VARASEMAD TEGEMISED

Siin mõned minu varasemad tordid.
veel.......

LILLED 4

Vahepealsed soojad ilmad on aia päris õitsema ajanud siin mõned pildid.
See on Siberi koerahammas.
Avanenud õiega sinine buskiinia.
Sinilill
Sinine iiris.Tegelikult on õied tumesinised aga kaamera ei anna täpset värvi millegipärast edasi.
Kollane krookus.
Esimesed tulbid.
Vaade peenrale.Päike oli nii ere et lilled ei paista peaaegu üldse välja.

KÜLM TORT

Sellel nädalavahetusel sai tähistatud mehe sünnipäeva ja tema lemmik tordiks on jogurti-tarretise tort.Tema palvel sai siis ka selline tehtud.
Tordil on kokku 5 erinevat kihti.Koos kattega lausa 6.
Ettevalmistus töödeks oli sobiva suurusega vormi leidmine ja sellele vastava aluse leidmine.
Vormi vooderdasin eelnevalt toidukilega ,et tort pärast paremini vormist kätte saada.
Kook valmib tagurpidi st. kõige pealmine kiht on kõige all.


Kiht 1

1 purk magusat kirsikompotti
1 pakk kirsitarretise pulbrit

Kurna kirsid kompotivedelikust välja , mõõda vedeliku kogus vastavalt tarretise pakendi juhendile (mina panin vedeliku pisut vähem et tarretis oleks tugevam) ja valmista tarretis pakendil toodud juhendi järgi.Vala valmis tarretis vormi ja lase tarduda ,kuni näpp jätab tarretise pinnale juba kerge jälje, siis on paras aeg hakata järgmist kihti tegema,et need pärast omavahel korralikult koos püsiksid

Kiht 2

1 l tavalist keefiri
1 dl tuhksuhkrut
2 dl vahukoort
ca. 35 g zelatiini pulbrit

Sega keefir tuhksuhkruga,(tuhksuhkur lahustub paremini ja ei jäta kristallikesi hamba alla krigisema.)Vahusta koor üsna tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult keefiri hulka.Sulata zelatiin vastavalt pakendil toodud õpetuse järgi ja sega teiste ainete juurde.Ei tohi unustada et ained peavad olema toasoojad,et zelatiin koheselt klimpi ei läheks.Vala saadud segu ettevaatlikult eelmise tarretise peale(mina kasutasin kulpi et tarretised ei seguneks.)Käi aeg-ajalt näpuga katsumas ,kui jätab juba kerge jälje ,siis valmista järgmine kiht.

Kiht 3


1,5 pakki tavalist vaniljeküpsist.(küpsiseid vajad vastavalt vormi suurusele.)

Kata keefiri tarretise kiht küpsistega.(mingit muud ainet niisutamiseks ei ole vaja)
Kui küpsiseid ei taha panna võid need ka ära jätta ,mulle nad lihtsalt meeldivad seal sees.


Kiht 4

Kompotikirsid(ilma kivideta)
1 l kirsi joogijogurtit
2 dl vahukoort
35 g zelatiinipulbrit


Vahusta koor tugevamaks vahuks ja sega jogurti hulka .Sulata zelatiin vastavalt juhendile ja lisa segusse.Jällegi peavad ained olema toasoojad . Kõige lõpuks sega hulka ka kompoti kirsid. Vala segu ettevaatlikult vormi teiste kihtide peale. Lase jällegi tarretuda kuni näpp jätab kerge jälje.

Kiht 5

1 pakk Eerika sokolaaditordi pulbrit.

Valmista juhendi järgi taigen ja küpseta sobiva suurusega küpsetusplaadil põhi valmis.Lase korralikult jahtuda enne kui paned tarretise peale.Kui ei viitsi küpsetada võid põhja ka küpsistest laduda.Kui küpsetad biskviidi varem valmis ja seda annab kaheks kihiks lõigata,siis võid ühe kihi panna küpsiste asemel 3-ndaks kihiks .
Kui oled viimase kihi vormi asetanud siis kata vorm toidukilega ja jäta külma soovitavalt järgmise päevani.

Siin on siis näha kõik need kihid.

Järgmisel päeval asetasin sobiva suurusega kandiku vormile peale ja keerasin järsult ringi.
Eemaldasin vormi ja toidukile.Alguses ei kavatsenud ma torti rohkem millegagi katta aga mees soovis ka kirja tordi peale ja nii katsin ma tordi kreemiga.

Kreem

1 toru banaanikohupiimapastat
2 dl vahukoort

Vahusta koor tugevaks vahuks ja sega kohupiimapasta hulka.Kata tort pealt ja külgedelt kreemiga ja kaunista sulatatud sokolaadi joonistega.
Minu joonised on tehtud vaba käega ja sellepärast ebasümmeetrilised.
Pane tort serveerimiseni külma.
Lomulikult saab seda torti teha ka teistsuguste maitsetega .Meil oli ta seekord kirssidega.Sellest kogusest tuleb u.3 kg tort ja seda jagus meil u.20 inimesele.

23 April, 2009

KOOGIPROOVID



Nagu eelmises kirjutises mainisin olen muutunud tortide fanaatikuks . Minu õnneks ei ole nende söömine minu peamine eesmärk ,vaid ikkagi nende valmistamine ,küll neid sööjaid ka leiab.Tegin hiljuti siis tordikreemi maitse näidiseid,et leida midagi uut ja lihtsat ja muidugi maitsvat.See esimene kandikutäis jäi mul koju ja teine läks sõbranna Kaidile ,kes on ikka nõus minuga koos mingeid eksperimente tegema.
Tegin siis järgmisi asju.Eelmisest postitusest saab lugeda nii kohupiimakreemist,vaarikavahust,suhkrukreemist ,krõbedast kattest kui ka kondentspiima kreemist.
Sellesse kirja jäid järele biskviit
3 muna
1 dl suhkrut
1dl jahu
1/2 dl kartulijahu
3/4 tl küpsetuspulbrit
(tumeda põhja jaoks lisasin 3 tl kakaod)

Munad ja suhkur vahustada kohevaks vahuks.Sega omavahel jahud ja küpsetuspulber ,kui kasutad kakaod ,siis see ka segada .Sõelu kuivained ettevaatlikult munavahu hulka ja sega tasakesi ühtlaseks.Kalla taigen küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpseta 225 C juures 6-8 min.Soovitavalt mite päris alumisel restil,vaid eelviimasel.Kontrollida tikuga kui vajalik.Võtta ahjust ja lasta jahtuda restil.
Mulle see retsept iseenest sobis ,aga päris tordipõhja ma sellest vist ikkagi ei teeks.Ega see eriti kõrgeks ei kerkinud,et veel poolitada oleks saanud,lihsalt jäigi ca 1cm paksune.Kui torti teha siis peaks iga kihi eraldi küpsetama.

Järgmine asi mida sai tehtud oli Geisha sokolaadi vaht
100 g Geisha sokolaadi
250 g maitsestamata toorjuustu
250 ml vahukoort
Sulata sokolaad vesivannil ja sega toasooja toorjuustu hulka.Vahusta koor ja sega ka see ettevaatlikult juustusegu sisse . Kreem ongi kasutamis valmis.
Maitselt selline kerge ja mõnus mitte üldsegi liiga magus.

Kolmandaks sai proovitud veel karamelli vahtu.
3 dl vahukoort
300 g iirisekomme
Kuumutada koor koos kommidega tasasel tulel ,kuni kommid sulavad täiesti ära.Panna külmikusse jahtuma.Retseptis on öeldud,et võib kogu ööks jätta.Jahtunud kreem vahustada mikseriga heledaks vahuks ja ongi valmis.

Mina kasutasin Kalevi toffe kiss-kiss komme ,aga need ei ole vist kõige parem variant, sest see kreem ei jäänud minul üldsegi õhuline vaid lihtsalt pisut paksem kui tavaline koor.Ma arvan ,et meie kommid on pisut rasvasemad ,kui väljamaa omad ja ei sobi nii hästi nende vahekordadega ,aga ma proovin kindlasti järgmisel korral pisut teisi koguseid.

Need kaks retsepti leidsin soomekeelselt tegijalt nimega Chocomum.


Kuidas siis proovide kokkupanek käis .Jagasin nii tumeda kui ka heleda biskviidi võrdseteks tükkideks ja kreemi pani nii ühele kui ka teisele vahele.Koogid on kahe kihilised.
Kook 1 hele biskviit ja vaarika täidis
kook2 tume biskviit ja vaarika täidis
kook3 hele biskviit ja Geisha vaht
kook4 tume biskviit ja Geisha vaht
kook5 hele biskviit ja karamellivaht
kook6 tume biskviit ja karamellivaht.
kook7 hele biskviit ning vaarika täidis ja Geisha vaht (see oli 3 kihiline)
kook8 tume biskviit ning vaarika täidis ja Geisha vaht(see oli 3 kihiline)
Kaks kooki sai tehtud 3 kihilised et vaadata kuidas erinevad vahud kokku sobivad.
Eks igaühel on oma maitse aga minu arvates olid Geisha vaht ja vaarikavaht ühed head leiud ,sest need sobisid isegi omavahel hästi kokku.
Koogid on kaetud ja kaunistatud juba eelmises postituses mainitud kreemidega .Ja kujundid on lihtsalt käeosavuse proovid.

See on üks mis mulle väga meeldib
Ma ei ole veel Kaidiga saanud vestelda ,kuidas talle need meeldisid aga eks ma annan siis teada kuidas talle maitsesid ja mida tasuks siis teistel ka proovida.

22 April, 2009

TORT

Olen tähele pannud,et muutun kohati fanaatiliseks,kui teemaks on tordid.Internet on selle fanatismi uskumatu toetaja.Viimased kuud olen põhiliselt tordi teemalistel lehtedel kolanud ja teadmisi ammutanud.Hirmus kahju,et ei saa kõike järele proovida ,kuna Eestis ei ole vastavaid vahendeid müügil ja väljamaa asjade peale ei hakka rahakoti hammas kuidagi peale.See on üks kaunistus võte,mis mind on huvitanud .
Seda nimetatakse vist korvipunumis võtteks , ja seda oli üpriski lihtne teha.
Tort sai tehtud mehe sünnipäevaks ja koosneb see järgnevast.
Biskviit on tehtud Juubeli tordi pulbrist ,
vahel on vaarika-toorjuustu kreem
2 dl vahukoort
2 dl toorjuustu(Rama tavaline kohupiimamääre)
1/2 dl tuhksuhkrut
ca 100 g poolkülmunud või värskeid vaarikaid

Vahusta koor tugevaks vahuks . Sega omavahel toorjuust ja tuhksuhkur ja lisa vahukoorele.Suru vaarikad kahvliga moosiks ja lisa vahukoore segule.


Peal olev pruun kate on tehtud
0,5 dl sulavõid
0,5 dl mandlipuru
1 spl piima
1 spl heledat siirupit
3 spl nisujahu
0,5 dl suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl vaniljesuhkrut

Segada kõik ained omavahel segamini vala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpsetada 200 c juures ca 10 min ,kuni saab ilusa värvi. Kui segu on veel soe siis saab sellest lõigata erinevaid kujundeid ja vormida nii nagu vaja,kui on jahtunud siis meenutab maitselt iirist ja on mõnusalt krõbe ,et pudistada koogile peale.Tordi peal oleva aluskreemi mõjul läheb mõnusalt pehmeks ,et saab ilusti lõigata. Selle retsepti leidsin lehelt Äla tule paha kakku...Niina
See on soomekeelne .Loodan,et omanik ei pahanda et levitan retsepti.


Valge kiht ümber tordi on kohupiimakreem
250 g kohupiima
3 dl vahukoort
2 spl tuhksuhkrut

Vahusta koor kohevaks vahuks ja lisa tuhksuhkruga segatud kohupiim.Sega ilusasti läbi.
Selle idee sain lehelt Marie sekasopa.Jällegi soomekeelne.
Nagu on erinevatelt piltidelt näha olen katsetanu mitut prits- kaunistuse moodust ,see on kõik harjutamise pärast.

Roheline kreem on nn. ameeriklaste Sugarcreme.
500 g tuhksuhkrut (minul oli pool kogust ,millest veel pool oli roheline tuhksuhkur)
250 g magedat võid (minul oli pool sellest)
2 spl piima (toasoe ja minul oli 1 spl)
1 tl vaniljesuhkrut (seda ma ei poolitanud)Tordi peal olevad roosid on minu esimesed kreemiroosid üldse.
Tegin neid mehe poolt valmistatud nn. roosinõela peal,sest meil ei müüda selliseid asju.


Kreemiks on kondentspiima- või kreem

300 g magedat võid
1 prk kondentspiima suhkruga

Toasoe või ja toasoe kondentspiim vahustada kohevaks ja õhuliseks.Kreem on kohe kasutusvalmis.
Loodan ,et selline pusimine mind niipea ära ei tüüta ,sest mõtteid on veel ja veel.

18 April, 2009

TUGEV TOIT

Minu meespere ei kujuta elu ette ilma lihata . Ise loobuksin küll sellest päris hea meelega . Algselt oli plaanis teha ahju guljassi koos kartuliga , aga välja tuli hoopis lihtne lihapada.
Minu arvates üsna isuäratav.
Selleks olin ostnud poest 1pk marineeritud seaküljeliha , mis oli juba kuubikuteks lõigatud
ja sea abatüki mis oli maitsestamata . Lõikasin mõlemad lihatükid üsna väikesteks tükkideks . Panin suuremasse kaussi ja valasin üle sojakastmega , lisasin mõned tl ingverit(selleta ei valmi minul ühtegi lihatoitu) , pisut küüslaugusoola ja tavalist soola . Segasin selle kõik ilusti läbi ja jätsin seisma toatemperatuurile ca.1 tunniks . Samal ajal puhastasin porgandid ja lõikasin need lihtsalt õhemateks ketasteks . Olin ostnud ka 1 prk.sampinjone soolvees ja need nõrutasin ära . Koorisin ja tükeldasin kartulid suuremateks tükkideks .
Panin ühe suurema poti tulele koos ca.1 l veega , millesse lisasin 1 Maggi kostilja kuubiku . Suures vokis ajasin õli kuumaks ja praadisin lihatükid kolme osa kaupa läbi . Vokilt tõstsin liha otse potti keeva vee sisse . Lihast järele jäänud õlis praadisin kohe porgandid kergelt läbi , ka need tõstsin siis kohe potti liha juurde hauduma . Peale porgandeid kuumutasin õlis seened ja lisasin neile lõpuks 1 pk (2dl)kohvikoort ja kuumutasin korralikult läbi . Seentele lisasin ka pisut soola ja küüslaugusoola juurde . Ka seened ja koore valasin potti . Lasin segul korralikult keema tõusta ja lisasin lõpuks ka tükeldatud kartuli . Lasin tasasel tulel aeg ajalt segades haududa ca.1 tunni jagu .Kuna pott oli üsna suur ,siis jätkub sellest meile veel ka teisel päeval süüa ja ma olen jälle vaba tegemaks muid toimetusi.

17 April, 2009

BAVARIA ÕUNAKOOK

Vahest on selline tunne,et tahaks midagi täiesti uut ja ennekuulmatut proovida.Minul tekkis tahtmine teha kooki ,kus on koos toorjuust ja õun.Toorjuust oli kodus olemas ,sest seda jäi lapse sünnipäevatordi tegemisest järele ja poe õunad sattusid täiesti maitsetud olema nii,et pidi koogi peale mõtlema hakkama.Mul on terve kapitäis igasuguseid kokka ja küpsetamise raamatuid ning neid ma siis kammima hakkasingi.Üheski trükiversioonis ei ole retsepti kus oleks mõlemad ained koos.Siis võtsin neti ette,sirvisin läbi nii eestikeelsed ,soomekeelsed , kui ka inglisekeelsed lehed.Seda mida vaja, ei ole.Viimases lootuses võtsin appi oma käekirjaga üles tähendatud retseptid ,mida olen kogunud juba 14 aastat erinevatest kokaraamatutest välja kirjutades.Ja seal ta siis oli.Millisest raamatust see kunagi võetud on seda ma ei tea ,aga selline see retsept siis on...


PÕHI
1,5 dl võid(mina sulatasin,aga võib ilmselt olla ka toasoe)
1dl suhkrut
3,5 dl jahu
1 tl vaniljesuhkrut
1-2 spl vett
Sega taigna ained omavahel ühtlaseks(peab ilmselt tulema midagi muretaigna moodi ,ainult pehmem).Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga ja vajuta tainas sellele nii,et ääred jäävad pisut kõrgemad(mina tegin 20X30 cm vormis ja see oli pisut väike.Tainas jäi liiga paksult.)Küpseta põhja u.5-10 min 200c juures.Põhi peaks olema peaaegu küpse aga mitte päris.Võta põhi ahjust ja jäta seniks jahtuma kui täidist teed.


TÄIDIS
400 g naturaalset toorjuustu
0,5 dl suhkrut
1 muna
3 suuremat õuna
pisut fariinisuhkrut
pisut kaneeli
Vahusta toorjuust ja suhkur ,lisa muna (peaks proovima vahustatud munaga siis jääb äkki kohevam???)Sega hoolikalt ja vala taignale.Viiluta puhastatud õunad ja säti need täidisele.Riputa kergelt üle kaneeli ja fariinisuhkruga(minul fariinisuhkrut ei olnud panin tavalist suhkrut)Küpsetada 200c juures 35-40 min.
NB! kui on õhem kook tuleb jälgida et ära ei kõrbeks.Ilmselt peaks plaat asetsema ahju alaosas aga mitte päris all.

Selline nägi kook välja enne ahju minemistJa selline ahjust tullesKook peaks enne sööma hakkamist pisut ikka jahtuma kui ei taha keelt kõrvetada.Siin on veel viimased tükid.Kook tuli väga maitsev ja ma proovin kindlasti seda veel teha ja siis juba enda lisatud märkuste järgi.

LILLED 3

Uue õitsejana on ennast näidanud selline lill .Ma ei ole veel päris kindel tema nimes aga arvata on ,et see on sinine buskiinia .Täpsemalt selgub ,kui õis täiesti lahti.
Veel on õitsemas suur valgeõieline krookusja väike kreemika värviga krookus.Mõne päeva pärast saab ilmselt juba suuremat õiteplatsi näha.

14 April, 2009

BANAANIKEEKS


Täna sai küpsetatud mooniseemnetega banaanikeeksi.Retsepti leidsin www.kokkama.blogspot.com lehelt.See on selline hea keeks kuhu saab ära kasutada pruuniks läinud banaanid.Lisasin pisut rohkem banaani ja tulemuseks on selline kreemine keeks,mis lausa sulab suus.Märgiks ära ,et kui banaanid on ikka magusad ,siis võib pisut vähem suhkrut panna. Keeksivormi suurus oli selline tavaline nõuka ajastu keeksivorm.Tainast oli peaaegu kolmveerand ja kerkis pisut kõrgemaks kui vormi serv.Kindlasti teen seda teinekordki ja siis proovin juba plaadikeeksi teha ,sest pere suur ja pisikesest vormist ei saagi nagu midagi

12 April, 2009

AUTO TORT 2

Pisut selle tordi valmimisest





Selline näeb tort välja enne viimast lihvi. Põhjad küpsetasin sama moodi nagu eelminegi kord ja täpselt sama palju .Täidiseks on see kord....
4 dl püreeritud kompoti virsikuid (nõrutatud)
4 dl vahukoort
4 lehte zelatiini
2 spl suhkrut
2tl vanillisuhkrut
Kõige pealt vahustasin vahukoore kõvemaks vahuks ,siis panin zelatiini lehed külma vette ca.10 minutiks ,siis pigistasin vee välja ja sulatasin need ca.2dl kuumas kompoti vedelikus.
Vahustatud koorele lisasin kõige pealt suhkruga segatud virsiku püree ,siis vaniljesuhkru ja kõige lõpuks zelatiini. Lasin segul pisu seista enne kui hakkaasin kihte laduma.Tort peab enne korralikult läbi imbuma .Selleks katsin selle toidukilega ja panin külma paariks tunniks.
Siin on näha kuidas see värvikihi pealekandmine läheb.Katsin koogi kahe kihiga et korralikut püsiks.Esimese kihi hõõrusin tihedalt koogi vastu ,et purud kinni jääks.Lasin natukene aega külmas seista ja siis panin teise kihi.
Katteks kasutasin sellist retsepti-
250g valget sokolaadi
100g võid
100g toorjuustu
1/2 dl tuhksuhkrut
punast toiduvärvi
Sokolaad sulatada vesivannil,või ja toorjuust vahustada ühtlaseks,ning kogu aeg edasi vahustades lisada sokolaad ja tuhksuhkur.Jätka vahustamist kuni segu on ühtlane ja õhuline.Osa vahust jätsin akende jaoks värvimata ja ülejäänu värvisin punaseks.Eelmisel päeval tegin sokolaadi kaunistused valmis.Joonistasin kujundid küpsetuspaberile ,katsin sokolaadiga ja piksenooltele ladusin kohe soojalt kollased kommid peale, et need kinnituksid kõvasti.
Akende joonistamisega aitas mind mees ,kellel on natukene parem käsi selliste jooniste tegemiseks
Lõpp kokkuvõtteks võin öelda ,et sära lapse silmades tasub sellise pusimise kindlasti ära.Sünnipäevalaps on see suurem.

LILLED 2

See on see eelmine krookus ,aga nüüd siis avatud õitega.
Uueks tulijaks on varajane priimula ,küll veel väheste õitega aga siiski.Kuna vahepeal oli mitu sooja ilma siis nüüd läheb järjekorra pidamine ilmselt segamini ,kuna lilli hakkab õitsema järjest rohkem.Aga püüan siiski midagi jälgida sest siis on järgmine aasta huvitav vaadata ja lugeda.

06 April, 2009

PISIKE KURGISÖÖDIK

Tütreke aitas issil poekotte tühjendada ja sai saagiks värske kurgi ,millest enam ei loobunud.Ju temast vist mingi modell tuleb,sest toitudest eelistab ta ikka neid ,mis vähe kaloreid sisaldavad.

ÕHTUSÖÖK `` KAPID TÜHJAKS``

Kevad on käes ja nagu inimestel kombeks on , tehakse siis elamises suurpuhastust.Mina alustasin oma puhastusega juba peale.On teada tõde ,et tühja külmkappi on kergem sulatada ja puhastada,sellest tulenevalt võtsin oma viimased kalapulga pakid välja sulama,et nendest siis midagi teha.Sealt leidsin ka pooliku riivjuustu paki ja purgi marineeritud kurke,mis olid ka juba ununenud.Kuna ka teised kapid nõuavad aeg-ajalt inventuuri ,siis selle tulemusena leidsin pooliku niit nuudlite paki.Ja siis sündiski minu õhtusöök ``Kapid tühjaks``.
Toimisin nii
Keetsin nuudlid vastavalt juhendile.Peale kurnamist panin nuudlid pannile ja lisasin sinna ka riivjuustu,et see korralikult sulaks.Hakkisin kalapulgad väiksemateks tükkideks ja praadisin need pannil.Marineeritud kurgi hakkisin ka mugavuse mõttes väiksemateks paladeks. Taldrikule panin kõige pealt nuudlid juustuga ,siis kalapulga tükid ning marineeritud kurgi.Lõpuks sirtsutasin värviks natukene ketsupit peale ja söök on serveeritud.
Minu noorem poeg ,kes alguses oli huvitatud ainult kalapulkadest sõi lõpuks ka mehise taldrikutäie ja kiitis veel takka ,et pole ammu nii head sööki saanud.
See nn.retsept võiks vabalt minna ka rubriiki ``Poole tunni road``,sest umbes nii kaua see aega võttis.

KEVAD TULEB

Olen ka aia omanik ja see tähendab minu jaoks enne kõike lilli ,lilli ja veel kord lilli.Käisin oma peenardele pilku peale heitmas ja avastasin ,et esimesed tõusjad on juba väljas.
Lumikelluke oli esimene mida ma märkasin.Märtsikelluke oli teine ja kolmandal kohal on ???????????
Krookus. Kuna käisin õhtu poolikul ,siis oli krookus oma õie juba kokku tõmmanud , aga ikkagi ta juba õitseb.Loodan lähipäevadel veel ilusaid kevadlilli pildistada ja seda kõike teiega jagada.

05 April, 2009

KIIRSUPP MINU MOODI

Üldiselt ma purgisuppe ei propageeri,ega armasta , aga erandeid on.Minu maja mehed armastavad kohutavalt tihti süüa seljanka suppi.Varem valmistasin selle algusest lõpuni ise.Kui aga tahtmised liiga tihedaks läksid hakkasin otsima kiirteed,kuidas asjaga ühele poole saada.Meie kaubandusvõrk müüb väga erineva hinnaga ja koostisega seljanka purgisuppe.Mina olen endale sobivaks arvanud Supper firma kirjaga purgi,pealegi see on ka rahakotile soodne.Minu kiirsupp on siis seline


Olenevalt sööjate arvust 2-3 purkki supper seljanka purgisuppi
hea on kui eelmisest päevast on jäänud keedetud kartuleid
olenevalt jälle sööjatest 1-2 pakki Rakvere pere viinereid
olenemata sööjate arvust on alati lisaks 1 pakk Vaste-kuuste sealiha guljassi kuubikuid

Valmistamine ----Võtta suur pott( minul on see lausa 8l ).Panna sinna külma vett arvestusega 1-1,5 l 1 purgi kohta.Kui keedukartuleid rohkem on siis võib veel pisut lisada olenevalt kui paksu suppi armastatakse.Samal ajal prae pannil sealiha kuubikud korralikult läbi ,maitsesta soolaga.Kui vesi on keema hakanud lisa sellesse purgisuppid,(loomulikult ilma purkidetta).Lase sellel pisut keeda(kuni sa kartuleid hakid),lisa need siis kohe potti ja pane sinna ka lihakuubikud(kui õnnestus need perekrattide käest päästa).Vahel jääb minul suppi sisse panekuks sellest vähesestki veel ainult pool järele.Seni kuni see kõik keeb hakki viinerid kiiresti väiksemateks tükkideks,sest vastasel korral jääb neid köögiabiliste kohaloleku korral jälle vähemaks.Lisa ka need supile.Maitsestada vajadusel veel soolaga ,aga meil ei ole seda vaja teha.
Mina keedan tavaliselt seda suppi peaaegu 1 tunni jagu,sest siis on see korralikult läbi küpsenud.Loomulikult ei vahi ma terve see aeg poti kõrval ,vaid saan muid toimetusi vahepeal teha.Mõni kindlasti arvab et mis kiirsupp see on ,aga vanasti keetsin ma seda suppi peaaegu 4 tundi,nii et see on minu jaoks kiirem.Tavaliselt jätkub sellest supiportsust paariks päevaks ,aga on ka juhtunud ,et järgmisel päeval küsitakse millal sa suppi keetma hakkad ?Selline see meie maja lemmik siis välja näeb ,enne kui kõhtu kaob.

04 April, 2009

AUTO TORT 1

Peaks kujutama tuletõrje autot.Lisan siia mõned pildid ka tegemise protsessist ja retseptid.
Veel.........Veel...........

Mõned vaated veel.....
..........

Ja siin on siis õnnelik tordiomanik oma külalistega.

Sünnipäevalaps on punases.


Valmistasin 2 suurt plaaditäit biskviit põhjasid , kahe erineva retsepti järgi.

Põhi nr. 1
4 muna
2 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl kartulitärklist
2 tl küpsetuspulbrit
Ahjusoojus 175 C
Vahustada munad ja suhkur üsna tugevaks vahuks.Segada nisujahu , kartulijahu ja küpsetuspulber omavahel korralikult ning lisada siis munavahule ja segada hästi läbi.
Kallata segu küpsetuspaberiga vooderdatud ümmarguse u. 26 cm läbimõõduga koogivormi , mille mahuks on u. 2 1/2 liitrit(2,5 l). Küpsetada ahju alumisse ossa restile ja u. 4o min.
Valmis kook jätta mõneks ajaks vormi jahtuma , kummutada kook restile ja jätta vormi alla lõplikus jahtumiseks.
Selline on originaal retsept aga mina võtsin topelt koguse ja suure ahjuplaadi mõõduga
33x35 cm ning sain 4 cm paksuse .Lõikasin selle veel pooleks,et kihte rohkem oleks.

Põhi nr. 2
50 g võid või margariini
2 muna
2 dl suhkrut
3 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
Ahjusoojus 175 C
Sulata rasvaine ja jäta jahtuma . Vahusta munad ja suhkur üsna tugevaks vahuks. sega küpsetusplber ja jahu omavahel korralikult läbi , ning lisa koos rasvaine ja piimaga vaheldumisi munavahule . Sega korralikult läbi. Kalla taigen rasvainega määritud u. 22 cm läbimõõduga koogivormi , mille maht on u. 1,5 L. Pane vorm ahju alumisse ossa resile küpsema 45-50 min.
Jäta kook veidikeseks vormi jahtuma ja kummuta siis restile ja jäta vormi alla lõplikuks jahtumiseks.Selline on originaal retsept , aga mina tegin topelt koguse ja suure ahjuplaadi 33x35 cm ning sain u . 3 cm paksuse. Lõikasin ka selle kaheks kihiks.

Täidiseks kulus 2 purki virsiku kompotti(suurt),250 g Tervise kohpiima(ricota),1 toru lahjemat kohupiimapastat ja 1 karp Rama Creme Bonjuri(kõige tavalisem) 4 dl vahukoort , 3tl vaniljesuhkrut , 5spl zelatiini(võib ka pisut vöhem ,et pehmem jääks) , u. 2dl suhkrut.
(Tegelikult piisab ka ainult kompott , toorjuust(meil ei olnud lihtsalt hetkel poes) ,vahukoor zelatiin ,suhkur ja vanilliin.)
Kompoti virsikud nõrutada siirupist,mida annab niisutamiseks kasutada,ning purustada sauseguriga korralikult püreeks(jäta u. veerand sellest vahele määrimiseks).Zelatiin segada külma veega ,lasta paisuda u. 5 min ja sulatada siis kuumaveevannis.Vahukoor vahustada osa suhkruga korralikuks kõvemaks vahuks.Kohupiim ,pasta ja kreemjuust segada omavahel
korralikult läbi . Sega juurde virsikupüree ja vahukoor sega hästi ning kõige lõpuks lisa sulatatud zelatiin.Lase segu külmikus u.5min taheneda siis saab hakata kooki kokku panema.

Olin eelnevalt välja arvutanud ja mõõtnud valmis koogi kuju ja suuruse.Sellest lähtuvalt lõikasin suured plaadid tükkideks ja kihtideks.Panin siis vastaval plaanile kihtide kaupa tordi kokku, määrides paksemate kihtide(käsi ei oska sirgelt ja ühtlaselt lõigata) vahele veel kompoti vedelikku ja püreed.Kihid panin veel korda mööda erinevatest biskviitidest. Kui tort kokku pandud,siis tuleb kilega katta,et ei kuivaks vaid niiskuks korralikult läbi.
Unustasin veel mainimata ,et eelmisel päeval tegin sokolaadist redelid ,nimetähed ,numbrid ja nn.vooliku.Selleks joonistasin küpsetuspaberile jooned ette ja siis joonistasin sulatatud sokolaadiga need omakord üle.Need vajasid külmkappi tahenemiseks.

Selle punase katte jaoks kulus 2 karpi Eesti maitsestamata toorjuustu(a,150g vist?),200g valget sokolaadi , 4dl vahukoort, maitse järgi suhkrut ja punast toiduvärvi.Kahjuks ei saavutanud mina nii punast, kui oleks soovinud,aga käis see kah.Sulatasin sokolaadi vesivannil,segasin selle toorjuustuga , vahustasin vahukoore vähese suhkruga.Lisasin sokolaadi- toorjuustu segule. Segasin ühtlaseks ja lisasin toiduvärvi.Saadud segu määrisin tordile ja panin külmkappi tahnema.
Ratasteks sai pandud Domino küpsised ja muud kaunistused on nööbikommidest tehtud.

Kokkuvõtteks võin vist öelda ,et oli pusimist väärt torditegu.Saab näha kas nädala pärast tehtav rallikas ka õnnestub.