31 January, 2011

BESEED JA PIPARKOOGID

Beseede tegemine juba ammu plaanis ja piparkoogitainas detsembri algusest külmikus ootamas. Vaja oli mõjuvat motivatsiooni, et asjad tehtud saaks. Minu puhul on suureks motivaatoriks , kui külla tuleb inimene , kes on nõus kõike proovima , mis valmis nikerdan.
Beseede tegemiseks kasutasin IDA SAVI head raamatut "Saiad,pirukad ,koogid" ja seda ma siia hetkel ringi kirjutama ei hakka. Sealsest kogusest (5 munavalget) sain 4 plaaditäit ja nende küpsetamine oli pisuke väljakutse. Nimelt pidin ju kõik plaadid korraga ahju panema. Kuid kuidas siis nad ühtlaselt küpseda saavad , kui õhk ahjus on kuumem ülemisel ja alumise siinil? Vastus sellele on et ei saa köögist kaugemale minna , muidu kõrbevad osad ära. Umbes tunni möödudes vahetasin plaatide asukohti ja kontrollisin küpsust. Küpsetusaeg pikenes tunduvalt ja osad jäidki seest pisut "kommiseks". Maitse oli mõnus ja alati kui kausist möödusin rändas küpsis põske. Kindlasti proovin seda retsepti veel ,sest besee on ju niiiiii hea.

Piparkoogitaigen oli tõesti juba ammu valmis. Jõulude ajal oli muud tegemist ja nii see tainas ootas. Kartsin et taigna maitse on juba kehva, sest ei pannud ju seda sügavkülma. Maitse oli pikale seismisele vaatamata hea. Glasuurimise peale aega ei raisanud ja otsa said nad juba järgmise päeva õhtuks. Taigen valmis selle Nami-nami retsepti järgi.


Siin näha tütreke piparkoogikaussi "valvamas" ja kes ka suurema osa nendest kinni pistis .
Meie perele see retsept sobib ,sest vürtsikust ja krõbedust on parasjagu.





INGEL JA SAATAN


See tordike läks heale tuttavale,kes väidab ikka ennast olevat tasane kuid kui vaja siis ka karm.
PALJU ÕNNE MOONIKA!!!

Tort ise oli 2,5 kg ja maasika maitseline.

ÜLESKUTSE OSALEMISEKS

Farmi kutsub toorjuustust kokkama!

Kas toorjuustust saab teha ainult kooki või midagi põnevamat. Meisterda toit, pildista üles, lae fotoga retsept aadressile http://www.farmi.ee/retseptid/lisa-retsept ning jää ootama loosimist. Auhinnaks on 5x2 komplekti toidukoolitusele, mille viib läbi Ragne Värk.

Kampaania kestab 31. Jaanuar – 20. Veebruar. Võitjad loositakse 22. Veebruaril 2011. Kampaania reeglid leiad siit

30 January, 2011

"JUBE " HEA HOMMIKUSÖÖK

Täna hommikul avaldas abikaasa soovi saada kaerahelbeputru. Meil tavaline hommikusöök koosneb põhiliselt võileibadest , sest ma lihtsalt ei viitsi hakata mässama. Täna olin juba hommikul päris virge ja siis saigi mees oma soovitud pudru kätte. Tavaliselt joonistan lastele moosiga pudrule näo pähe , siis söövad parema isuga ja täna joonistasin siis kõikidele taldrikutele silmad peale.

21 January, 2011

LILLEGA TORT

Proovin nüüd kõik tordid kohe peale tegemist ka siia kirja panna ,muidu tuleb jälle ainult piltide rida
See on siis 1,5 kg šokolaadibiskviidi ja kodujuustu-vaarika täidisega.
Tumedad jooned tehtud šokolaadiga ja värvilised ,siis toiduvärviga segatud hapukoorega. Kasutasin peale kandmiseks pintslit. Külgedel kaunistused tehtud kakaoga maitsestatud hapukoorega.

19 January, 2011

KILPKONNA TORT

Kaksikutest naabripoistele tehtud tort.Eelmisel aastal oli selline

kaaluliselt 1,5 kg, täidiseks sidrunimaitseline kohupiimatarretis ja kaunistused kakaoga segatud hapukoorest

PIRUKAS JA " PÄTSID"

Minu kallis kaasa juba ammu kurdab ,et peale tortide enam midagi muud ei tehta.Eks siis peab ju nurinaid vaigistama .

Tortide vahepeal siis valminud

õuna ja rosinatäidisega kringel
Rosinaga keerusai

Kirsipirukas(põhjaks muretainas ja täidise tegin Nami-nami selle retsepti järgi)



Sefiirikorvikesed

Muidugi on need jälle kõik magusad.

Olen mõelnud ka selle peale ,et miks mul siin ikkagi nii vähe soolasemaid retsepte leidub .Lihtsalt on nii et magusate asjade tegemine köidab mind rohkem.Osaline põhjus peitub kindlasti ka selles ,et eelistan ise maitselt mahedamaid ja magedamaid toite.Millegipärast ei usalda ma neid ürte ja maitseaineid kunagi sellisel määral toidu sisse panna kui retsept ette näeb.
Meie õhtusöögid on tavaliselt ikkagi soolasemad, kuid ei ole tahtnud neid tavalisi ja igapäevaseid toite siia panna.Teistes blogides on väga palju huvitavaid roogasid kirja pandud aga minu pere koosneb sellistest isikutest ,kellele uued asjad toidulaual alati meelejärgi pole ja selle pärast ma aktiivselt "uudistooteid "lauale ei valmista.

11 January, 2011

VALLATU SEFIIRITORT MEESTERAHVALE

Ka eelmisel aastal oli esimeseks tegemiseks sefiiritort.Seekordne läks 40 juubeliks meesterahvale,kes saab ka huumorist aru. Tahtsin juba ammu proovida selle teemalist torti teha ja nüüd avanes selleks võimalus.
Vaade külje pealt

Siin lähivaade minu esimesest martsipani roosist.

Piltide järgi võib ju arvata ,et tegu on suure tordiga ,aga ei see kaalus kõigest 1 kg ,sest sefiir ise on ju nii kerge.Põhjaks on siis biskviit ,millele peale määrisin kirsimoosi . Rinnad sai vormitud biskviidist ,mille surusin toidukilega vooderdatud magustoidukaussi sisuks on moos ja sefiir. Roosam kate rindadel on Hapukoorekreem ,mis värvitud virsiku -ja roosa toonilise tuhksuhkruga. Sefiiri valmistasin Birxi blogis oleva õpetuse järgi. Mulle selline valmistusviis sobib päris hästi.(ainult kannatust peab pisut rohkem olema . ajaliselt arvestan järgmine kord u 30 minutiga ,sest siis jääb sefiir veel õhulisem,seekord hakkas mikserist lihtsalt kahju.)Selle tordi jaoks kulus 3 munavalget ,2,5 dl tuhksuhkrut ja pisut sidrunihapet.Et valgelt "kleidile " pisutki jumet juurde anda ,siis joonistasin mustri šokolaadiga.

Siin siis pildike tordist enne kui katsin sefiiriga





See pisike tordike ,läks siis naabriperele uue aasta alguse puhul ,sest pidin ju ise ka selle sefiiri ära maitsema :). Mõlemale tordile valmistasin sefiiri eraldi.Peale panin kaunistuseks omavalmistatud roosid , mida vormisin ainult käte vahel ,ega kasutanud muid abivahendeid,(mul lihtsalt pole neid) Enda arvates tulid välja küll.(peab muidugi veel harjutama)

06 January, 2011

HEAD UUT AASTAT

No nii ongi käes see UUS aasta.
Veelkord saan siis soovida kõigile oma lugejaile HEAD UUT AASTAT !

Olgu teil palju edu nii armastuses ,töös ja ka pereelus.

Minu aastavahetus möödus tasaselt ja ootusärevalt ,sest plaanid on ju selleks aastaks suured.

Panen siia nüüd kirja veel viimased tegemised mis eelmise aasta lõpu lähenedes tegin.

Proovisin ära ka ammukiidetud Domino trühvlid ,mis olid mõnusad šampuse kõrvale ampsata.


veel olid minu toidulaual Kana "Veerpalu klassikaline" ,Kana "parmesaniga " ja "ehtne Saare siga".Keedukartuli kõrvale veel hapukapsast,verivorsti ja viinereid(lastele),ning ka hapukurgi -muna salat.Magusamaks suutäieks sai siis domino trühvlid,rummipallid ja meekook.
Tunnistan ausalt et polnud erilist tahtmist midagi originaalset välja mõelda ja sellepärast ka rohkem kaubanduses olevate toodete peale jäingi.Meekooki küll proovisin mõned päevad varem teha aga ei lugenud katsetust õnnestunuks ja seegi sai siis poest juurde ostetud.(vaja veel katsetada ,sest nõudlust koogile on)

Mis siis veel: lund on majaümbruses palju ja autoga liikuma pääsemine on vaja enne ikka tõsiselt läbi mõelda ( meie kohalik omavalitsus ei suuda siinkandis oma lumekoristust korralikult organiseerida)
Lastega on õues möllatud ja lund roogitud.Tubased toimetused edenevad ka tasapisi,sest toas saab olla ikka palju.Lastel ju vahelduva eduga ninad tatised ja kurgud haiged,nii et iga paari õue päeva järgi oleme jälle mõned päevad siis toas.Järgmisest nädalast lähevad lapsed oma "töödele"(lasteaeda ja kooli ) siis hea pisut hinge tõmmata ja rahulikult tuleviku plaane mõtiskleda.
Jõulude paiku sai tehtud ka veel 1 tort,kus siis selle aasta popim kuju Hello Kitty peal ,aga olen kogemata pildi fotokast kustutanud ja hetkel seda siia lisada pole.(loodan et tellija käest saan)

Kui veel eelmise aasta asjadest kirjutada ,siis tunnen vajadust ka ära märkida ,et minu blogi on külastatud selle loomise algusest peale üle 20 000 korra.Kui selle numbri oma blogi statistika nurgast avastasin oli väga üllatunud,sest kommentaare ju eriti ei panda.
Kõige suurem külastatavus on siis Eesti ja Norra riikidest. Ära on toodud veel külastused Soomest,Ukrainast,USA ,Venemaa,Inglismaa, Saksamaa, India ,Taani ja mõned külastused Nigeeriast,Belgiast ja Šveitsist.
Ma ei oskagi kohe kuidagi teile seletad ,mis tundeid selline asi tekitab.Peale selle et see teeb lihtsalt südame soojaks,et mind on märgatud. :D

Selle enda jaoks suure asjaga(teistel blogijatel on kindlasti palju suuremad numbrid ette näidata) siis ka selle aasta esimese postituse lõpetaks.

HEAD UUT AASTAT!!!!