01 January, 2012

HEAD UUT AASTAT

Head uut aastat kõigile ,kes veel endiselt püüavad minu tegemistel silma peal hoida.
Selline vaikelu pildike oli siis aasta esimesel päeval meil rannas.

Öösel maha sadanud lumekord kattis kõik koleda ,mis viimasest tormist maha jäi. Raputas meil siin rannas ikka korralikult. Tüüne vaikus oli hommikul aknast välja vaadates ja märgatav päikesekera pilvedest läbi kumamas  tõi pisut rahu sellesse närvesöövasse õhkkonda.


Võtaks siis nüüd eelmise aasta ka kergelt arutledes kokku ,sest tihedam jõuluaeg ei andnud erilist mahti mõtteid korrastada.

Eelmise aasta alguses lootusrikkalt oma firmast rääkides ei kujutanud ma ette ,et selle ettevalmistus tööd nii pikas venivad. Osad viivitused olid isiklikku laadi  ka oli palju bürokraatide segamist ja jamasid. Ka nüüdki veel on asi lahtine , kuid isiklik motivatsioon asi ikkagi lõpuni viia on suurem kui kunagi varem , sest kõik on nii käega katsutav.  Ja nagu öeldakse , siis lootus pidi ikkagi viimasena surema.

Veel sai mainitud eelmise aasta alguses alanud köögi suurest remondist ja nüüd saan siis ka öelda , et pisidetailid vajavad viimistlust (kraanikausi kohale valgustus ja akendele katted) , kuid kõik suur ja oluline on paigas. Nüüd mõned pildid siis minu köögi arengust.

Esimene pilt on selline ,kuidas nägi köök välja siis kui mina siia elama tulin. Need kapid on minu abikaasa ehitatud , kui tema alles keskkoolis käis ,st ca 22 aastat tagasi. Nagu näha siis sellel ajal oli oluline , et neid oleks väikses ruumis ikka palju. Ja seda kraami seal sees ikka jätkus ,  koristama asusime. Algselt elasin koos ämmaga , kuid teda ei ole enam meie hulgas ja nüüd ikkagi saan otsustada , mis ja kuidas.


See pilt on tehtud eelmisel sügisel , kui arvasime et midagi peaks ikkagi muutma , kui mees ei olnud  veel suurte töödega nõus. Kappide osakaal on juba tunduvalt väiksem :D. Värvimiseni  sellel hetkel ei hakanud hammas peale. Kuid olin juba pisut rahul , sest mingi muutus oli ju toimunud.


Kevadel 2011 otsustasime ,siis  et teeme ikka korralikult ja põhjalikult koos akende vahetuse ja soojustuse ja säärasega. Keegi ei arvanud ,mis sellest välja tuleb ,sest need üllatused mis meid ees ootasid oli suured. Lage lahti võttes leidsime mitu hiirepesa . Millede elanikud  olid siis aastate jooksul aidanud lae talasid peenestada ja möödunud talvede külmad ja lumed ,siis korstna juures need omakorda läbi leotasid  oli tunne ,et nüüd tuleb kogu katus välja vahetada ,kuid osavate meeste käe all sai asi kiiremini ja odavamalt ära tehtud.Panid vanadele taladel uued ja tugevamad kõrvale.
Rohkem siis ehitusalast jama ei ajaks vaid panen ka köögipoole pildid vaatamiseks. Minu fotografeerimis oskused ja vahendid on algelised ,kui arvan ,et muutused on ikkagi näha.




Nüüdne mööbel on ka minu abikaasa tehtud ja kasutatud on vanu sektsioonkappide osasid ja sain ikka palju otsustada millised kapid tulevad.
Eelmisel aastal kingitud tähendusrikas taignarull leidis endale koha kella all .

Kuna meil on tegelikult nagu köök-tuba , siis teise poole pilte veel ei näita , kuna sinna mööbli soetamine võtab aega , kuid kunagi ikka näitan ka seda.

Mis siis veel erilist ära märkimist ja meenutamist vääriks . Ikka vist see ,et kuigi blogi kirjutamine oli möödunud aastal pisut kõrvale jäetud  ei ole ma seda ikkagi maha kandnud ja püüan ennast sellel aastal parandada.

Olen ka eksperimente teinud nii soolase kui ka magusa poole peal ja saan need õnnestunuks lugeda. Tellimiste toodete nimistu laieneb tasapisi ja soolase poole pealt saan öelda ,et ka lambaliha tegemine on õnnestunud. Viimane kord kui nüüd aastavahetuseks tegin ,siis laste poolt tulid sellised sõnad ,et  lammas maitseb nagu kana :D. Mis sa siis ikka kostad ,kui nad kana ju hea meelega söövad ja siis läks lammas ka ikka hästi sisse.
Kasutasin lamba tegemisel  Galina Blanca puraviku puljongi kuubikuid ja lasin siis pruunistatud ja maitsestatud lambal seal mõnusalt haududa. Lisaks sai ahjupotti pandud ka rohkelt porandit ,sibulat ja küüslauku , ning kui liha valmis siis võtsin vormist porgandid ja allesjäänud puljongisse lisasin koort , millest siis kees kokku maitsev kaste.
Pildile sai püütud esimene lammas ,mida peale pruunistamist  hautasin vedelamas ketsupis ja seltsiks ikka porgandid.





Nüüd siis olen avatud ka teistele lihadele ,sest lammas tundus minu jaoks nii ületamatu ,siis enam mitte. Ehk siis alanud aasta jooksul saab ka näiteks jänest , hane ja parti proovida. Kuigi ka tutvusringkonnas on mõni jahimees , siis esialgu ei julge sealt katsetuseks kraami küsida ,kuid kes teab ära iial ütle iial. 

Aastavahetus möödus rahulikult ja tänavanurgal naabritega šampust jagades. Televiisorist sai vaadatud põhiliselt ETV programmi ja pakutav oli rahuldav. Meeldis eriti "Tujurikkuja" ja "Edekabel". Teiste kanalite programmid olid lahjad.

Pisem laps jäi jõulude eel kõrvapõletikku ja ei ole veel siiani sellest toibunud . Täna hommikul oli jälle palavik. Möödunud aasta sügisel oli meil tervisega kehvasti pea igal pereliikmel. Nüüdki tunnen ise ,et nina on kinni ja olemine kehva. Tea kas siis seal tänavanurgal sai külmetatud.
Vaikne rahu ja hämarus on nüüd taas käes ja lumevalgus loob lausa muinasjutulisi vaateid. Meenub eelmine aasta ,kuid seekord on kraadiklaasi näidud paremad.
 No egas siis  midagi .

SOOVIN  VEELKORD   KÕIGILE  HEAD  UUT  AASTAT  JA   VASTUPIDAMIST   TORMILISI  MUUTUSI  LUBAVALE  AASTALE.

5 comments:

  1. Head uud aastat - sulle ka !

    ReplyDelete
  2. no köök on kohe kõvasti avaramaks ja helgemaks muutunud! palju tööd ja maitsvaid torte ka uueks aastaks!!

    ReplyDelete