24 August, 2009

MUSTIKARUUDUD JA RUNEBERGI KOOGID


Kiired koogid külla minekuks ja külaliste tulekuks.


Mustikaruudud

150 g võid või margariini
3 muna
3 dl suhkrut
4 dl nisujahu
1 spl küpsetuspulbrit
2 dl hapukoort
1/2 l(u 250 g ) värskeid või külmutatud mustikaid

tuhksuhkrut peale raputamiseks


Lülita ahi 200 C -le.Sulata rasvaine ja lase jahtuda.Vahusta munad ja suhkur heledaks vahuks.Sega küpsetuspulber jahuga.Lisa munavahule hapukoor,sulat.rasvaine ja jahusegu.Sega taigen ühtlaseks ja siledaks.Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud plaadile(minul 30X35 cm).Puista peale mustikad ja küpseta ahju allosas u. 20 min.Tõsta kook koos paberiga restile jahtuma.Lõika sobivateks tükkideks ja raputa peale tuhksuhkrut.

PS! võib külmutada.






Runebergi koogid on Soomes tavaliselt veebruari alguses populaarsed ,aga miks mitte neid ka muul ajal ja muus riigis proovida.

200g võid või margariini
2dl suhkrut
2 muna
4 1/2 dl riivsaia
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

täidiseks vaarikamoosi

glasuur
1 1/2 dl tuhksuhkrut
u.1 spl vett
mõni tilk sidrunimahla

kaunistuseks soovikorral veel vaarikamoosi


Klopi pehme rasvaine ja suhkur vahule.Lisa ükshaaval ja pidevalt kloppides munad.Sega kausis kokku riivsai, nisujahu ja küpsetuspulber ning lisa segu munavahu hulka.Pane taigen u.30 min külma.
Lülita ahi 200 C. Aseta paberist muffinivormid ajuplaadile.Veereta taignast ühesuurused pallikesed ja aseta need vormidesse.(Originaal retsept ütleb 25 tükki , mina tegin sellest kogusest 33 väiksemat.Soovitaksin proovida rohkem 25 poole,sest siis ei jää võib-olla kuivaks seest.) Vajuta jahuse sõrmega iga pallikese keskele süvend ja pane sellesse vaarikamoosi.Küpseta ahju keskosas u.15 min.Lase koogikestel enne kaunistamist korralikult jahtuda .
Glasuuri jaoks sega kokku tuhksuhkur,vesi ja sidrunimahl.pritsi igale koogile glasuurist rõngas Lisa rõnga keskele veel veidi moosi.


PS! ilma glasuurita võib külmutada.

Minule maitsesid mõlemad .Runebergid olid vist pisut kuivad või üle küpsenud,aga seda saan teada kui uuesti teen ja seda ma luban,et seda proovin veel.Sama kehtib ka mustika koogi kohta.

2 comments:

  1. Nam. Näyttääpä herkulliselta

    ReplyDelete
  2. Mõlemad ära proovitud ja nahka pistetud. Võib öelda et ma olin algul selle riivsaia suhtes skeptiline, aga nagu välja tuli, polnud põhjust :)

    ReplyDelete