31 January, 2011

BESEED JA PIPARKOOGID

Beseede tegemine juba ammu plaanis ja piparkoogitainas detsembri algusest külmikus ootamas. Vaja oli mõjuvat motivatsiooni, et asjad tehtud saaks. Minu puhul on suureks motivaatoriks , kui külla tuleb inimene , kes on nõus kõike proovima , mis valmis nikerdan.
Beseede tegemiseks kasutasin IDA SAVI head raamatut "Saiad,pirukad ,koogid" ja seda ma siia hetkel ringi kirjutama ei hakka. Sealsest kogusest (5 munavalget) sain 4 plaaditäit ja nende küpsetamine oli pisuke väljakutse. Nimelt pidin ju kõik plaadid korraga ahju panema. Kuid kuidas siis nad ühtlaselt küpseda saavad , kui õhk ahjus on kuumem ülemisel ja alumise siinil? Vastus sellele on et ei saa köögist kaugemale minna , muidu kõrbevad osad ära. Umbes tunni möödudes vahetasin plaatide asukohti ja kontrollisin küpsust. Küpsetusaeg pikenes tunduvalt ja osad jäidki seest pisut "kommiseks". Maitse oli mõnus ja alati kui kausist möödusin rändas küpsis põske. Kindlasti proovin seda retsepti veel ,sest besee on ju niiiiii hea.

Piparkoogitaigen oli tõesti juba ammu valmis. Jõulude ajal oli muud tegemist ja nii see tainas ootas. Kartsin et taigna maitse on juba kehva, sest ei pannud ju seda sügavkülma. Maitse oli pikale seismisele vaatamata hea. Glasuurimise peale aega ei raisanud ja otsa said nad juba järgmise päeva õhtuks. Taigen valmis selle Nami-nami retsepti järgi.


Siin näha tütreke piparkoogikaussi "valvamas" ja kes ka suurema osa nendest kinni pistis .
Meie perele see retsept sobib ,sest vürtsikust ja krõbedust on parasjagu.





No comments:

Post a Comment