29 May, 2009

LASTEAIALÕPU TORT


Minu noorem poeg lõpetas täna lasteaia ja valmistub nüüd sügisel kooli minema.Tahtes ennast proovile panna ,tegin ettepaneku ,et valmistan selleks sündmuseks suure tordi.Seekord sain enda-arvates paraja vägitükiga hakkama.Valmistasin tordi 56-le inimesele . Tort kaalus 6 kg ja oli mõõtudes 50 cm X 40 cm .
Tavaline biskviit,mille vahel oli kohupiima -jogurti kreem.Peal oli igas ruudus lilleke,mis koosnes kiivi,virsiku ja kirsi tükkidest.Kahjuks ei teinud ma vahe-etapist pilti ja pärast ei saanud enam neid lillekesi näha.See oligi ainus viga,mis ma selle tordi juures tegin.Nimelt tahtsin puuviljad katta läbipaistva tarretise kihiga.Tarretis ei tulnud üldse läbipaistev vaid jäi õhumulle täis ja täiesti läbipaistmatu.Toode oli spetsiaalne torditarretis firmalt RUF.Toodet ma ei süüdista ,vaid ennast et läksin omavoliliselt vee asemel virsikukompoti vedelikku kasutama.Järgmine kord olen targem.Selle vea peitmiseks ,tegin peale sokolaadist spiraalid,et jubedus välja ei paistaks.Maitse oli aga kogu tordil võrratu ja seda lapsed ja täiskasvanud ka ütlesid.Tahaks loota ,et nad seda ka mõtlesid,mitte ei öelnud seda selleks ,et ma ennast paremini tunneksin.

22 May, 2009

MUSTSÕSTRA TORT

Sõbrannal oli sünnipäev nädala alguses.Tegin pisikese tordi .Tegelikult tuli 2 pisikest ja 1 pisut suurem.See läheb sõbrannale.


Sellega läksin naabrinaise juurde.




See jäi koju söömiseks.




Sellised nägid nad seest välja.


Valmistasin tavalise ümmarguse biskviidi . Lõikasin kumerad nurgad maha ja saingi 3 torti kummalegi väiksele kulus 2 kumerat külge . Vahele panin mustsõstra moosi ja teine kiht on tavaline paki kohupiim segatud vaarika maitselise paksema jogurti ja vahukoorega.Kaunistasin pealt moosi seest nopitud tervete mustsõstarde , munavalgevahu(segatud rohelise tuhksuhkruga)ja kohupiima -vaniljekreemi seguga.Nagu pildilt on näha siis jätab pritsimise tehnika õppimisele veel palju ruumi.Kahju ei teeks ka kui oleks õiged töövahendid.Lõpptulemusega jäin ise päris rahule.

MAGGILT LAENATUD

Vahest ei tea mida perele süüa teha.Kuna olen kodune inimene ,siis on telekas peaaegu kogu päeva lahti .Seal on hakanud jooksma 1 Maggi reklaam.Ja nii ma siis selle reklaami ohvriks läksin.Peab nüüd aga tunnistama ,et see ei ole mitte kõige halvem asi maailmas.Päris söödav oli.
See on pilt pakenditest ,mida kasutasin.Kuna pere suur ,siis loomulikult läheb sellist kraami topelt.
Ja siin on pilt lõpp toodangust.Pisut värvivaene see tuli ,aga maitse oli päris hea.Talitasin täpselt pakendil olnud õpetuse järgi ja lisandiks keetsin riisi.
Kui ikka midagi pähe ei tule siis tasub seda vahest teha.

17 May, 2009

SÜNNIPÄEVATORT


Naabritel oli eelmisel nädalal sünnipäev.Nii mehel kui naisel paari päevase vahega.Pakkusin ennast torti tegema,et saaksin mingeid uusi asju proovida.
Sisuks on tavaline biskviit ja vahel kirsijogurti ja kohupiimakreem.Täpsemaid koguseid ei saa seekord anda ,sest ei jäänud tulemusega ise väga rahule.Maitse oli suurepärane,aga välimus kannatas.Eesti vahukoor ei ole mitte kõige parem kaunistuste tegemiseks kipub laiali vajuma. Kui keegi oskab mind juhendada, kuidas saaks vahukoore tugevaks ,et ei läheks tordipritsi kasutades vormist välja,siis oleksin näpunäidete eest väga tänulik.

15 May, 2009

PANNKOOGID

Meie pere kindel pannkoogi retsept


2 1/2 dl nisujahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
2 spl suhkrut
6 dl pima
3 muna
3 spl toiduõli


Pane kaussi jahu ja sega sellesse küpsetuspulber, sool ja suhkur . Lisa pool piimast ja sega korralikult läbi. Klopi sisse munad ja ülejäänud piim.Viimasena sega sisse õli ja klopi taigen veelkord korralikult läbi.Lase taignal u. 1 tund seista ,et jahu paisuks ja küpseta siis ilusad ülepannikoogid.Taigent tuleb panna üsna õhukene kiht pannile ,et ilusti läbi küpseks.
PS!! Enne esimese koogi pannile panemist tuleks pannile pisut õli lisada,hiljem ei ole enam vaja.

BANAANIKEEKS 2


Jälle tegin seda imemaitsvat keeksi ,mis juba kunagi varem on ära mainitud .
Kuna olen seda teinud nüüd juba peaaegu,et kord nädalas ja isu ei ole veel täis,siis otsustasin ,et kirjutan retsepti ka siia.
Kordan veel kord üle , mina leidsin selle lehelt kokkama.blogspot.com,tubli Ragne oma


2 muna
2 dl suhkrut
2,5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
4 tl mooniseemneid
2-3 keskmist küpset banaani
1 dl piima


Klopi munad suhkruga õhuliseks.Sega omavahel jahu ,küpsetuspulber ja mooniseemned .Purusta banaanid kahvliga püreeks ja sega sisse piim.Lisa banaanisegu ja kuivainesegu vaheldunisi munavahu hulka.Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi . Küpseta 175 C ahjus u. 40-50 min.Kontrolli koogi küpsust puutikuga.Lase valmis koogil vormis u. 10 min. jahtuda ,siis kummuta restile jahtuma.

14 May, 2009

LILLED 7

Mõned uued lillepildidvalge kannike
Ravimtaim kortsleht
roosa tulp
Roheline-valgega tulp taga , roosa täidisõieline ees

Punane tulp sakilise äärega
See valgete õitega peaks olema nõianõges.

LILLED 6

Uued lilled aiapildis
Kitsekakar
tagapool paistab kollane kevad adonis,ees on oranz tulp,keskel on mingi priimula ja taga lillakas on täies õies varajane priimula

Roosa täidisõieline tulp
Veel üks sort priimulaid

See on siis peopesa suurune täidisõieline tulp

Selle lille nime ma ei tea .
Lillakas on minu aia parasiit ,see on mingi metsik kannikese sort ja ta on väga visa ära kaduma.Lasen tal kevadel natukene võimutseda ,sest tegelikult on ta ju ilus.
See on bergeenia(jällegi ei anna fotokas õiget värvi edasi????)
Looduse vingerpuss Nurmenukk kasvab täpselt sinilille puhma keskelt.
Ees olev lilla kellukas on tume püvilill.

13 May, 2009

KEVADISED KUKLID JA KANEELIRULLID

Kas keegi on kusagil öelnud ,et vahukoorega kukleid kõlbab süüa vaid vastlate aegu? Minu arvates ei ole ja sellest lähtuvalt sai tehtud kevadised vahukoorekuklid ja kaneelirullid.
See kord valisin sellise retsepti oma kogust ,sest taignas on sees kohupiim.

3dl piima
50 g võid
25 g pärmi
1 dl rasvast kohupiima
1/2 tl jahv. kardemoni
1/2 dl suhkrut
1/2 tl soola
1/2 tl küpsetuspulbrit
8-9 dl nisujahu

Kuumuta piim ja või potis tulel nii kaua,kuni või on sulanud ning jahuta siis käesoojaks.Murenda pärm kaussi, lisa vedelik ning sega ,kuni pärm on lahustunud. Lisa kaussi kohupiim,kardemon, suhkur ,sool ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Sõtku taigen ühtlaseks ja elastseks. Kergita rätiku all soojas ja tuuletõmbuseta kohas u.30 min. Kummuta taigen jahuga kaetud lauale ja sõtku hästi läbi.Jaota taigen kahte võrdsesse ossa ja vooli kangideks , millest lõika kummastki 8 võrdset tükki. Veereta tükkidest ilusad kuklid. Pane kuklid küpsetuspaberiga kaetud plaadile .Kata rätikuga ja lase u . 30 min. kerkida.Enne ahju panemist määrida kukleid pealt lahtiklopitud munaga.Pane ahi sooja 250 C siis kui oled kuklid kerkima pannud ,siis jõuab ahi korralikult üles soojeneda selleks ajaks kui kuklid ahju lähevad.Küpseta kukleid ahju keskosas u.10 min.Jahuta küpsenud kuklid restil ja täida meelepärase täidisega.
PS. Neid kukleid saab väga hästi külmutada.Ilma täidiseta muidugi.Vajadusel võta saiad toasooja ja mõne tunni pärast on täiesti söömis kõlbulikud.


Kaneelisaiad on tehtud samasuguse retsepti järgi . Kerkinud taignast rullitakse lauale 0,5 cm paksune plaat , see kaetakse sulatatud võiga raputatakse peale kaneeli ja suhkrut . Keeratakse rulli ja lõigatakse 1-2 cm laiused saiakesed , pannakse need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile .Lastakse kerkida 30 min .Määrida pealt kergelt lahtiklopitud munaga.Küpsetada ahju keskosas 10 min.Jahutada restil ja võimalikult soojalt panna kilekotti ,et ei tekiks kõva koorikut peale.

10 May, 2009

EMADEPÄEVA KOOGID

Sellel aastal tegin emale 2 erinevat rullbiskviidi kooki.
Lehed on võetud küpsetamise nn. kataloogist , mis ema mulle loovutas . Ta oli selle soetanud endale mõned aastad tagasi , kui neid lehekesi väikeste koguste kaupa saadeti . Nii et mul on nüüd umbes 2000 krooni maksev küpsetamisele mõeldud kogumik . Mõned aastad enne seda sai endale soetatud ka kogumik `` Kiiresti ja maitsvalt`` ja selle lõplik hind kujunes ca.4000 krooni.
Võtan ikka agajalt need ette ja sirvin ja unistan siis kuidas ma neid roogi sööks.
RULL 1 (hele biskviit ja tume täidis )



biskviit

3 muna
1 1/2 dl suhkrut
1 dl kartulitärklist
1/2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit



täidis

3 dl vahukoort
2 spl kakaopulbrit
1 spl tuhksuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut




Lülita ahi 250 c .Vahusta munad ja suhkur mikseriga kohevaks vahuks. Sega tärklis , jahu ja küpsetuspulber omavahel korralikult .Lisa sõeludes munavahu hulka ja sega ühtlaseks.Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (u. 30X 40 cm).Küpseta ahju keskosas ca. 5 min.Kummuta biskviit küpsetusrestile ja lase jahtuda.Ära eemalda veel paberit,millel kook küpses.

Valmista täidis - Vahusta vahukoor tugevaks vahuks.Maitsesta vahukoor kakao , tuhksuhkru ja vanljesuhkruga. Eemalda ettevaatlikult küpsetuspaber ,millel biskviit küpses.Määri vahukoor ühtlaselt biskviidile ja keera lühemat serva pidi rulli .

Kaunistada võib rulli nii nagu kellelegi meeldib aga mina kasutasin selleks 2 dl vahukoort ,175 g maitsestamata toorjuustu ,ca 3 spl tuhksuhkrut, pisut roosat tuhksuhkrut ja sulat sokolaadi.Vahusta koor tugevaks vahuks ,Toasoe toorjuust sega tuhksuhkruga ,lisa juurde vahukoor , sega ühtlaseks ja pritsi läbi kondiitri tüllide sobiv kujundus.
Rull 2 (tume biskviit ja hele täidis)


3 muna
1 1/2 dl suhkrut
u. 2 dl jahu
2 spl kakaod
2 tl küpsetuspulbrit
1/2 dl piima



täidis

1 purk (300g) mandariini kompotti
1/2 dl suhkrut
2 dl vahukoort
1 sidruni riivitud koor
1/2 sidruni pressitud mahl
3 lehte (1 1/2 tl ) zelatiini



Lülita ahi 250 C . Vahusta munad ja suhkur heledaks vahuks.Sega jahu , kakao ja küpsetuspulber omavahel.Lisa sõeludes ja piimaga vaheldumisi munavahule ning sega ühtlaseks.Kata plaat ( 30 X 40 cm ) küpsetuspaberiga.Vala taigen plaadile .Küpseta ahju keskosas u. 5 min.Kummuta biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile ja eemalda paber ,millel biskviit ahjus oli .Lase plaadi all jahtuda.

Valmista täidis - Nõruta mandariiniviilud sõelal.Püreesta need koos suhkruga saumikseriga. Vahusta vahukoor.Lisa mandariinipüree , sidrunikoor ja - mahl ning sega ühtlaseks . Paisuta ja sulata zelatiin vastavalt juhendile ja vala peene joana mandariinivahu hulka ja sega ettevaatlikult ühtlaseks. Pane täidis u.30 min. külmkappi. Määri jahtunud täidis biskviidile ja keera rulli.
Valmista kaunistus oma meele järgi.
Minul on kaetud samamoodi kui esimene rullgi.


veel läbilõige rullidest.

05 May, 2009

ÕUNAPURU MUFFINID

Tahtsin proovida midagi uut
Ei tulnud nii ilusa kujuga kui tahtsin ,aga maitse oli väga hea.

150 g võid või margariini
2 dl suhkrut
2 muna
2 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
3 dl kiirkaerahelbeid
2 tl riivitud sidrunikoort
1 dl rosinaid
1 1/2 dl piima


puru

1-2 õuna
2 spl hakitud pähkleid
1/2 spl suhkrut
1 tl jahvat. kaneeli


Lülita ahi 200C . Rasvaine ja suhkur vahusta mikseriga õhuliseks.Lisa ükshaaval munad.Kummagi muna lisamise järel sega taigen ühtlaseks.
Sega küpsetuspulber jahuga. Lisa jahusegu , kaerahelbed ,riiv. sidrunikoor,rosinad ja piim võivahule ja sega ühtlaseks.
Kui kasutad muffinipanni siis määri vormid rasvainega.Peaks välja andma 12 suuremat muffinit.Täida 2/3 ulatuses .(Kui kasutad pabervorme pane need topelt et laiali ei valguks.Täida vormid 1/2 ulatuses.siis tuleb 25- 30 väiksemat muffinit.)
Valmista puru - Koori õunad ,eemalda südamikud ja tükelda väikesteks kuubikuteks.Sega õunakuubikud hakitud pähklite,suhkru ja kaneeliga.Pane õunapuru lusikaga vormi taignale.
Küpsetada ahju alaosas 15 min. Kontrollida et alt ära ei kõrbeks,tõsta pisut kõrgemale kui vaja.
Lase muffinitl jahtuda enne kui eemaldad vormidest.

SAIAVORM

Tekkis äkki suurem kogus saia ja meie peres armastatakse saiavormi.
See kord olin laisk ja tegin suuremas vormis mille vooderdasin küpsetuspaberiga ,et pärast ei peaks vormi küürima.

Selle vormi täitmiseks kulus


3 saia
6 muna
1 l piima
paar peotäit rosinaid
2 õuna
mõned spl suhkrut

Ahi oli keeratud 200 C peale ja küpses kokku 45 min.

Pudistasin saia viilud peenemaks ja panin vormi põhjale üsna paksu kihi.Rosinad heitsin vaba käega saiatükkidele.Tükeldasin õunad peenemateks tükkideks ja laotasin rosinatele, peale raputasin suhkrut.Siis panin ülejäänud saiatükid ja veel pisut rosinaid , õuna ja suhkrut.Kõige peale ladusin ilusti terved saiaviilud.Kloppisin munad piimaga lahti ja valasin vormi.Kõige peale raputasin veel pisut suhkrut.
Fotokas streigib pisut ja ei anna õiget värvi edasi.

Külalised,Guests,Visitors

Tere. Tore et leidsid aega peatumiseks. Jäta paar rida oma visiidist ,et teaksin kes lugemas käivad.
Hello .Please leave some words from your visit.It is good to know who is reading this blog.

Aitäh
Thank you.
Merike

LILLED 5

Uued õied aiapildis
nartsissidhüatsint 1
hüatsint 2
hüatsint 3
täidisõielised tulbid kollane...
ja punane .See on alles väike aga varsti avanevad suuremate õitega ,mis on suuremad kui peopesa.
Valge püvilill.Paari päeva pärast on õied korralikult lahti.
Kollane väikeseõieline priimula. See ei ole nurmenukk .Nurmenukk tuleb umbes nädala pärast.
See on varajane priimula täies õies.Vaata vanemat postitust ,et näha kui armetu alguses oli.
Siin on kollane krookus oma suurepärases ilus.