27 April, 2009

KÜLM TORT

Sellel nädalavahetusel sai tähistatud mehe sünnipäeva ja tema lemmik tordiks on jogurti-tarretise tort.Tema palvel sai siis ka selline tehtud.
Tordil on kokku 5 erinevat kihti.Koos kattega lausa 6.
Ettevalmistus töödeks oli sobiva suurusega vormi leidmine ja sellele vastava aluse leidmine.
Vormi vooderdasin eelnevalt toidukilega ,et tort pärast paremini vormist kätte saada.
Kook valmib tagurpidi st. kõige pealmine kiht on kõige all.


Kiht 1

1 purk magusat kirsikompotti
1 pakk kirsitarretise pulbrit

Kurna kirsid kompotivedelikust välja , mõõda vedeliku kogus vastavalt tarretise pakendi juhendile (mina panin vedeliku pisut vähem et tarretis oleks tugevam) ja valmista tarretis pakendil toodud juhendi järgi.Vala valmis tarretis vormi ja lase tarduda ,kuni näpp jätab tarretise pinnale juba kerge jälje, siis on paras aeg hakata järgmist kihti tegema,et need pärast omavahel korralikult koos püsiksid

Kiht 2

1 l tavalist keefiri
1 dl tuhksuhkrut
2 dl vahukoort
ca. 35 g zelatiini pulbrit

Sega keefir tuhksuhkruga,(tuhksuhkur lahustub paremini ja ei jäta kristallikesi hamba alla krigisema.)Vahusta koor üsna tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult keefiri hulka.Sulata zelatiin vastavalt pakendil toodud õpetuse järgi ja sega teiste ainete juurde.Ei tohi unustada et ained peavad olema toasoojad,et zelatiin koheselt klimpi ei läheks.Vala saadud segu ettevaatlikult eelmise tarretise peale(mina kasutasin kulpi et tarretised ei seguneks.)Käi aeg-ajalt näpuga katsumas ,kui jätab juba kerge jälje ,siis valmista järgmine kiht.

Kiht 3


1,5 pakki tavalist vaniljeküpsist.(küpsiseid vajad vastavalt vormi suurusele.)

Kata keefiri tarretise kiht küpsistega.(mingit muud ainet niisutamiseks ei ole vaja)
Kui küpsiseid ei taha panna võid need ka ära jätta ,mulle nad lihtsalt meeldivad seal sees.


Kiht 4

Kompotikirsid(ilma kivideta)
1 l kirsi joogijogurtit
2 dl vahukoort
35 g zelatiinipulbrit


Vahusta koor tugevamaks vahuks ja sega jogurti hulka .Sulata zelatiin vastavalt juhendile ja lisa segusse.Jällegi peavad ained olema toasoojad . Kõige lõpuks sega hulka ka kompoti kirsid. Vala segu ettevaatlikult vormi teiste kihtide peale. Lase jällegi tarretuda kuni näpp jätab kerge jälje.

Kiht 5

1 pakk Eerika sokolaaditordi pulbrit.

Valmista juhendi järgi taigen ja küpseta sobiva suurusega küpsetusplaadil põhi valmis.Lase korralikult jahtuda enne kui paned tarretise peale.Kui ei viitsi küpsetada võid põhja ka küpsistest laduda.Kui küpsetad biskviidi varem valmis ja seda annab kaheks kihiks lõigata,siis võid ühe kihi panna küpsiste asemel 3-ndaks kihiks .
Kui oled viimase kihi vormi asetanud siis kata vorm toidukilega ja jäta külma soovitavalt järgmise päevani.

Siin on siis näha kõik need kihid.

Järgmisel päeval asetasin sobiva suurusega kandiku vormile peale ja keerasin järsult ringi.
Eemaldasin vormi ja toidukile.Alguses ei kavatsenud ma torti rohkem millegagi katta aga mees soovis ka kirja tordi peale ja nii katsin ma tordi kreemiga.

Kreem

1 toru banaanikohupiimapastat
2 dl vahukoort

Vahusta koor tugevaks vahuks ja sega kohupiimapasta hulka.Kata tort pealt ja külgedelt kreemiga ja kaunista sulatatud sokolaadi joonistega.
Minu joonised on tehtud vaba käega ja sellepärast ebasümmeetrilised.
Pane tort serveerimiseni külma.
Lomulikult saab seda torti teha ka teistsuguste maitsetega .Meil oli ta seekord kirssidega.Sellest kogusest tuleb u.3 kg tort ja seda jagus meil u.20 inimesele.

No comments:

Post a Comment